Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

ANDĚL, J, TRAHORSCH, P. (2024): Proměny severozápadních Čech: z centra dění na okraj a (možná) zpět. Geografické rozhledy, 33(5), 4–7.

Stáhnout článek

Abstrakt: Cílem článku je představit vývojové změny v oblasti severozápadních Čech, a to v kontextu fází vývoje přírodní a společenské sféry se zaměřením na vývoj životního prostředí. Pro preindustriální období je typické rozšiřování obydleného území a rozvoj zemědělských postupů. V období industrializace byl tento region na předních příčkách ekonomického žebříčku habsburské monarchie, potom Československa. V postindustriální fázi hledá společnost možnosti nápravy regionu postiženého v minulosti až jednostranným zaměřením na těžbu a těžký průmysl. V současné době má však region před sebou řadu výzev, které ovlivní jeho další směřování.

Klíčová slova: region, severozápadní Čechy, industrializace, těžba uhlí

Abstract (EN): Transformations of northwestern Bohemia: From the center of events to the periphery and (perhaps) back. The article presents developmental changes in the northwestern Bohemia in the context of developmental stages of the natural and social spheres with a focus on environmental development. The pre-industrial period is characterized by the expansion of inhabited territory and the development of agricultural practices. During the period of industrialization, this region was at the top of the economic ladder of the Habsburg Monarchy, then of Czechoslovakia. In the post-industrial phase, the society is looking for the possibility of supporting a region affected in the past by a one-sided focus on mining and heavy industry. However, the region currently faces a number of challenges that will affect its future.

Keywords (EN): region, northwestern Bohemia, industrialization, coal mining