Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

BERNHÄUSEROVÁ, V., KRAJŇÁKOVÁ, L., HANUS, M. (2024): Jak překonat limity začlenění GIS do výuky? aneb Méně než 15 minut od babičky. Geografické rozhledy, 33(5), 28–31.

Stáhnout článek

Přílohy:

Návod pro zpracování úlohy (ppt prezentace)
Doplňující materiál pro učitele
Data pro zpracování úlohy (vrstva železnice)
Návod pro zpracování úlohy (video)

Abstrakt: Využívání GIS ve výuce si učitelé velmi často spojují s množstvím limitů a komplikací, které takovou výuku provází. Proto se raději využití GIS v hodinách vyhýbají. Jsou ale tyto obavy oprávněné, nebo se jedná ve většině případů o problémy překonané či překonatelné? Článek přináší ukázkovou 45minutovou lekci do výuky zeměpisu na základních školách, která má za cíl učitelům ukázat, že množství faktorů limitující implementaci GIS je již překonáno a využití GIS ve výuce je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát.

Klíčová slova: geoinformační technologie, GIS, vzdělávání, ukázková lekce

Abstract (EN): How to overcome the limits of incorporating GIS in education? Teachers are often worried about the use of GIS in the classroom. These concerns are related to the many limitations and complications teachers associate with teaching with GIS. As a result they do not include GIS in their lessons. But are these concerns real, or are they mostly overcome? This article presents a sample 45-minute lesson for the subject of geography at a lower secondary school, which aims to show teachers that many of the factors limiting the implementation of GIS have been overcome and that using GIS in the classroom is much easier than it may seem.

Keywords (EN): geoinformatics, GIS, education; sample lesson