Abstrakt: V jednotlivých regionech světa se skladba potravin poměrně výrazně liší. Rozdíly zapříčiňuje velikost příjmů (co si lidé mohou koupit), kulturní a náboženské faktory. Patrné jsou rozdíly mezi vyspělými státy a státy rozvojovými, rozdíl mezi „bohatým Severem“ a „chudým Jihem“. Celkově roste podíl potravin živočišného původu a nutričně bohatých potravin, v některých částech světa však zůstává problémem dostatek potravin. Změnami prochází i samotné zemědělství. V rozvojových státech je často zaměstnána většina ekonomicky aktivních, velikost produkce však není dostatečná pro uživení obyvatel. Ve vyspělých zemích se farmy dostávají do postproduktivistické fáze, kdy prioritou není pouze zvyšování produkce zemědělských komodit, ale i péče o krajinu, venkovské prostředí a realizace nezemědělských aktivit.
Klíčová slova: zemědělství, spotřeba potravin, podvýživa, vyspělé země, rozvojové země, zelená revoluce, Česko
Abstract (EN): Agriculture and Food Consumption in the World and in Czechia. The composition of available foods differs significantly in different regions of the world. This variety is due, in part, to differences in income (purchasing power), as well as cultural and religious influences. Differences between developed countries and developing countries are evident – the so-called Rich North and Poor South. The share of foods of animal origin along with nutrient-rich foods is increasing worldwide; however, in some parts of the world, problems of insufficient food supply remain. Agriculture itself is changing. In developing countries, the majority of economically active are employed in agriculture and yet, food shortages remain. Farms in developed countries are entering the post-productive phase, in which the primary goal is not simply to increase production of agricultural products, but to care for rural landscapes and to carry out non-agricultural activities.
Keywords (EN): agriculture, food consumption, malnutrition, developed countries, developing countries, green revolution, Czechia