Páté číslo Geografických rozhledů je věnováno problematice stravování z různých úhlů pohledu. Především je národní kuchyně představena jako součást kultury a čtenáři jsou ve stručnosti seznámeni se spotřebou potravin ve světě a v Česku také v návaznosti na proměny zemědělství. Významným úhlem pohledu na stravování jsou principy zdravé výživy, životní styl, alternativní způsoby produkce potravin ve městech a gastronomický turismus podporující poznávání místní kultury na cestách. Rubrika Geografie a škola představuje geografii jídla jako zatím nedoceněnou součást vzdělávání a nabízí netradiční přístup k rozvoji tvůrčích schopností studentů na příkladu hodnocení motivů jídla na oběhových mincích. Čtenáři jsou seznámeni s výsledky 19. ročníku Zeměpisné olympiády a s obsahem 26. ročníku časopisu.
BIČÍK, I. (2017): Úvodník. Geografické rozhledy, 26(5), 1.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
SOUKUP, M., BLÁHA, J. D. (2017): Jsme to, co jíme aneb národní kuchyně jako součást kultury. Geografické rozhledy, 26(5), 2–4.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
| Přílohy
ERETOVÁ, V., JANČÁK, V., KABRDA, J. (2017): Zemědělství a spotřeba potravin ve světě a v Česku. Geografické rozhledy, 26(5), 5–7.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
HRABÁK, J., JANČÁK, V. (2017): Od produkčního k multifunkčnímu zemědělství. Geografické rozhledy, 26(5), 8–9.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
SPILKOVÁ, J., ŠIFTA, M. (2017): Geografie jídla, jídlo v geografii. Geografické rozhledy, 26(5), 10–11.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
ROSOCHA, M. (2017): Tematické motivy na mincích. Geografické rozhledy, 26(5), 12–13.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
| Přílohy
ČAJKOVÁ, T., PLOJHAROVÁ, M. (2017): Proč vzdělávat o zodpovědné spotřebě potravin? Projekt Menu pro změnu. Geografické rozhledy, 26(5), 14–15.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
KUČEROVÁ, S. R., JELEN, J. (2017): Zeměpisná olympiáda „na prahu dospělosti“. Geografické rozhledy, 26(5), 16.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
Obsah 26. ročníku Geografických rozhledů. Geografické rozhledy, 26(5), 17.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
LYSÁK, J., TOMKOVÁ, M. (2017): Přízračné ostrovy jako specifický druh chyb v mapách. Geografické rozhledy, 26(5), 18–19.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
| Přílohy
KLAPKOVÁ, M., SYKÁČKOVÁ, P. (2017): Životní styl a spotřeba potravin v Česku. Geografické rozhledy, 26(5), 20–21.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
LUSTIGOVÁ, M. (2017): Strava jako základ našeho zdraví. Geografické rozhledy, 26(5), 22–23.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
| Přílohy
SPILKOVÁ, J. (2017): Město a potraviny: alternativní způsoby produkce a spotřeby potravin. Geografické rozhledy, 26(5), 24–25.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
FIALOVÁ, D. (2017): Poznat svět znamená poznat i jeho chutě. Geografické rozhledy, 26(5), 26–27.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
ČERNÝ, K. (2017): Bahrajn mezi revolucí a kontrarevolucí. Geografické rozhledy, 26(5), 28–29.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
RIEZNER, J., KUČEROVÁ, S. R., STROUFOVÁ, V. (2017): Tradiční stavitelství uzpůsobené klimatickým podmínkám – příklad krušnohorského lidového domu. Geografické rozhledy, 26(5), 30–32.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma
| Přílohy
SPILKOVÁ, J. (2017): Městské zahrady. Geografické rozhledy, 26(5), vnitřní obálka 1.
Abstrakt
|
Článek (PDF) zdarma